Hardlopen als een metafoor voor het leven

Vandaag begon het ineens te dagen: lopen (rennen) is een goede metafoor voor het leven.

Iets willen bereiken, een bepaalde ambitie hebben in het leven komt overeen met de doelstelling formuleren om een marathon te gaan lopen.

Dat lukt je niet 'per ongeluk'. Daarvoor moet je heel daadkrachtig te werk gaan. Er zijn geen excuses, niet trainen is niet slagen in de opzet. En je hebt weinig nodig vooraleer je er echt aan kunt beginnen.

Je moet gedurende langere tijd een bepaalde discipline aan de dag leggen, een discipline die je ook niet aan het toeval kunt overlaten. Je moet de activiteiten daadwerkelijk gaan inplannen, aandacht hebben voor je voeding, controle krijgen over je eigen brein (dat je eigenlijk liever languit op de zetel ziet liggen).

Je moet externe omstandigheden of een kleine tegenslag zoals een kwetsuur het hoofd weten te bieden, en blijven geloven in je eigen kunnen.

Je moet je eigen ritme vinden. Je kunt je niet spiegelen aan zij die het al gedaan hebben. Elk heeft zijn eigen lichaam, zijn eigen sociale context, zijn eigen werkomstandigheden, en daar moet je het mee doen.

En je bent er nooit te oud voor: sommige marathonlopers zijn pas op hun 50ste of later beginnen lopen.

En als je de doelstelling al bereikt, dan kan je net als in het leven niet op je lauweren gaan rusten. Dan moet je blijven inspanningen leveren om je huidig niveau te behouden. Maar vaak heb je dan toch de neiging om je eigen prestatie te gaan verbeteren, een 2de marathon, een ultrarun, een snellere tijd, keuze te over. En als laatste, maar zeker niet als minste: door op dit ene gebied door te zetten krijg je heel veel neveneffecten. Je gaat je energieker voelen, je gevoel van eigenwaarde gaat stijgen, je bent minder onderhevig aan stress, je relaties gaan erop vooruit, je gebetenheid manifesteert zich ook op andere gebieden.


Volg ons
  • Facebook Basic Black
Recente Posts