Veronderstellen is zich beperken tot één enkele manier om naar de dingen te kijken

Veronderstellingen en verwachtingen, een thema dat zó vaak aan bod komt in mijn coachings. Ons leven is er vol van en ze bepalen in grote mate onze realiteit.

Meer nog, vaak zorgen die veronderstellingen ervoor dat we dingen helemaal geen kans geven.

Agatha Christie wist het al correct in te schatten: "Veronderstellingen zijn gevaarlijke dingen".

En Alan Alba wond er ook geen doekjes om met de uitspraak: "Begin met je eigen veronderstellingen in vraag te stellen. Jouw veronderstellingen zijn jouw ramen op de wereld. Wrijf ze regelmatig schoon, anders komt er geen licht binnen".

Ik heb het zelf al een keer of 3 meegemaakt dat goede vriendschappen teloor gaan omwille van aannames en interpretaties die in realiteit nergens op gebaseerd waren en verwachtingen die niet daadwerkelijk uitgesproken zijn (en dat gaat zowel op voor mezelf als voor de betrokken vrienden). We verwachten dat "de ander het wel door heeft", of "het is toch duidelijk". Pijnlijk. Aannames en verwachtingen worden dan ook "de termieten van relaties" genoemd.

Dat is dan meteen een uitnodiging: sta regelmatig eens stil bij de aannames die je hebt (en kijk objectief waarop ze gebaseerd zijn). Bijvoorbeeld de aanname dat als je hard werkt dat wel spontaan zal opgemerkt worden, de aanname dat jouw ambitie of drive gedeeld wordt door jouw levenspartner, de aanname dat als jij vaststelt dat er iets in het huishouden moet gebeuren jouw partner dat ook wel zal zien, of de aanname dat als je iets van je dochter op de trap legt dat door desbetreffende dochter opgemerkt zal worden en gezien zal worden als een uitnodiging om het mee te nemen naar haar kamer. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

In mijn gezin hadden onze 3 dochters onlangs de vraag gesteld om niet elke zondag naar de jeugdbeweging te moeten. Een verzoek waar mijn echtgenote en ikzelf wel voor open stonden, maar waar we dan ook de vereiste tegenoverstelden dat het niet mocht ingevuld worden met een hele dag apathisch voor de televisie te hangen of op de tablets bezig te zijn.

We hebben het dan ook gekoppeld aan de vereiste van een multimedia-luwe zondag.

We hebben onze dochters uiteindelijk de kans gegeven om elk om beurt de agenda van dergelijke zondag te gaan invullen (wel activiteiten waar we allemaal aan kunnen deelnemen). Oorspronkelijk hadden we best wat schrik om dat te doen. Onze aanname was namelijk dat ze buitensporige dingen zouden vragen, zoals iedere keer een uitstap naar de Efteling, of Disneyland Parijs, e.d.

De realiteit is echter helemaal anders. Ze willen gewoon basic stuff. Samen cakes bakken en versieren, samen koken, eens gaan zwemmen, eens gaan langlaufen, enz. Niet echt uitzonderlijke dingen, en dingen die we anders ook wel doen. Alleen is het nu op hun initiatief.

Veronderstellingen..... als je ze weet los te laten kan de realiteit zoveel mooier zijn.

Hieronder de lekkere creaties van mijn 3 dochterjes.


Volg ons
  • Facebook Basic Black
Recente Posts