Wat is jouw relatie met controle?

Ja, wat is jouw relatie met controle? Wat doet het met je als je het gevoel krijgt ergens geen controle over te hebben? Als je het gevoel krijgt een speelbal te zijn van iets of iemand? Als de realiteit helemaal anders uitdraait dan wat je zelf voorzien had? Als je helemaal onvoorbereid aan iets moet beginnen?

Ik moet toegeven dat het begrip 'controle' voor mij best wel een uitdaging is.

Ik heb graag de illusie om ergens controle over te hebben. Dat wordt in een professionele context (ik heb vaak een rol met projectverantwoordelijkheid) ook wel van me verwacht, dat controle hebben.

En met het woord illusie is meteen ook geschetst hoe ik daar ondertussen tegenaan kijk. Je kunt je maximaal voorbereiden, maar je kunt niet uitsluiten dat het dan tóch nog fout gaat. Meer zelfs, áls het fout gaat, dan gaat het vaak meteen goéd fout.

En dan kan je al eens kritiek krijgen. Met terugkijken lijkt alles namelijk veel eenvoudiger.

Het punt over dingen die fout gaan en de bijhorende kritiek is redelijk eenvoudig: had ik toen geweten wat ik nu weet, dan had ik er ongetwijfeld rekening mee gehouden. Maar het feit blijft dat ik het toen nog niet wist. Ik heb nog steeds in de toenmalige context mijn best gedaan. Niemand kan meer dan zijn best doen. Oké, het beste van persoon A is niet per sé hetzelfde als dat van persoon B, maar ook dat is niet onmiddellijk relevant. Dat wat moet gebeuren wordt gebeurlijk maar aan één van beiden gevraagd.

Ik heb er een tijdje geleden zelfs een gedichtje over geschreven:

Control It hurts to have to admit I have this thing with being in control Scenarios, assumptions, and more like it To still the hunger I use them all And when down the road, in the end Reality does not match my expectation What manifests is hard to vent Sometimes anger, always deep frustration I have to let go of this desire To control no matter what In the end my ego is a liar It cannot predict tomorrow, it's as simple as that.

 

Ik ben ook een grote fan van Kyle Cease, die wel eens een "transformatieve komiek" genoemd wordt. Hij is ooit begonnen als stand-up komiek, maar heeft zich ondertussen op persoonlijke ontwikkeling en transformatie gegooid en dat gaat hem heel goed af (vind ik).

Zijn YouTube kanaal is meer dan de moeite, voor nu wil ik gewoon even naar zijn kort filmpje over controle verwijzen:

#controle #kylecease #illusie #video

Volg ons
  • Facebook Basic Black
Recente Posts