MAN-UP: een campagne die mannen uitnodigt om hun tranen niet te verdringen


Als baby kennen we feitelijk maar 2 emotionele toestanden: we zijn blij, of we zijn boos/verdrietig. Die boosheid of tranen is dan puur functioneel: we hebben honger, dorst, koud, pijn, een vuile luier, gebrek aan aandacht, etc... en krijsen/huilen is de enige manier om dat kenbaar te maken. Onze verdere opvoeding leert ons echter om die boosheid of dat verdriet te onderdrukken. We worden geleerd om dat niet aan de buitenwereld te tonen. "Het hoort niet."

Afhankelijk van de context wordt er gesust, geargumenteerd of gedreigd, zolang je er maar mee ophoudt.

Het resultaat hiervan is dat er een derde emotionele toestand ontstaat, die we 'mineur' noemen. Mineur komt overeen met het bestaan van onderdrukte emotie.

Te vaak of te lang onderdrukte emotie leidt snel tot futloosheid, neerslachtigheid, prikkelbaarheid of net volledige apathie.

Pas op, dit is geen oproep om volledig impulsief je emoties te gaan uiten. Niet alle omstandigheden lenen zich daartoe. Maar het is wel een oproep om je bewust te zijn dat als je ze daar en dan niet uit, je er later op kunt terugkomen om de emotie alsnog te laten plaatsvinden (delen met een naaste, van je af lopen, van je af schrijven, etc.....)

#video #tranen #mineur #boosheid #verdriet #mannen

Volg ons
  • Facebook Basic Black
Recente Posts